top of page

Looptips

  1. Eerst naar de dokter
    Contacteer je huisarts of een sportarts vooraleer je begint te joggen. Doe dit zeker indien je nooit of lange tijd niet heeft gesport.
     

  2. Wie het schoentje past…
    Goede loopschoenen voorkomen blessures en zijn een absolute must. Koop ze in een sportwinkel gespecialiseerd in lopen of atletiek. Volg het advies van de deskundige verkoper. Kleuren, toeters en bellen zijn niet belangrijk!

     

  3. Loop regelmatig en traag
    Loop bijvoorkeur minstens 2 -3 keer per week! Een half uurtje joggen per keer volstaat ruimschoots om aan je fitheid te werken. En ren de ziel niet uit je lijf… traag is de boodschap. Je houdt het langer vol en bovendien verbrand je meer vetten… Een goede maatstaf hiervoor is dat je nog kan praten terwijl je loopt!

     

  4. Luister naar de taal van je lichaam
    Begin bij het begin… Eerst wandelen, dan lopen… Begin bij voorkeur met een begeleide start-to-run indien je nooit hebt gelopen. Bouw traag en gestaag op en luister naar signalen van je lichaam. Het is logisch dat je hier en daar wat pijn voelt wanneer je hebt gelopen. Maar de vermoeidheid en pijn moeten snel verdwijnen. Raadpleeg je huisarts bij aanhoudende klachten. Loop niet bij koorts of in extreme temperaturen. Warm steeds een 10-tal minuten rustig op vooraleer je start.

     

  5. Pas op met eten en drinken
    Eet ten laatste 2-3 uren vooraleer je gaat lopen en voorkom zo darmkrampen of “steken” in je zijde. Beperk dan ook de portie en eet bij voorkeur licht verteerbare kost. (plat) Water is het levenselixir van de loper… Een slokje kan altijd… maar overdrijf ook niet. Besteed vooral aandacht hieraan bij een zware looptraining of bij bijzondere weersomstandigheden.

​

Meer info en looptips kan je altijd krijgen bij het bestuur van JCK

bottom of page